Doba jedová

236 Kč
Doba jedová
ISBN: 
978-80-7387-469-8
Dostupnost: 
vyprodáno
Obvyklá cena: 299 Kč
Sleva: 
21%
Sazba DPH: 
10%
Nakladatel: 
Triton
Rok vydání: 
2011
Počet stran: 
296

Kniha nabízí poutavé čtení o škodlivých látkách v potravinách, nápojích, kosmetice, lécích a potravinových doplňcích a životním prostředí vůbec, které jsou reklamou, sdělovacími prostředky a mnohdy i medicínou doporučovány jako zdraví prospěšné. Značná pozornost je věnována možným rizikům očkování, jež v současné době vyvolávají zvýšený zájem veřejnosti.

Autoři Anna Strunecká a Jiří Patočka, vysoce erudovaní a mezinárodně uznávaní odborníci v oblasti biomedicíny a toxikologie s dlouholetými zkušenostmi v publicistice, podávají vysvětlení jasnou, přístupnou a srozumitelnou formou. Každá kapitola je doplněna odkazy na populární i vědeckou literaturu. Čtenářům se tak nabízí zcela ojedinělá příručka pro každodenní orientaci v nepřehledné oblasti ovládané zájmy trhu a zisku, s náměty, jak se bránit před mnoha zdravotními riziky a rádoby vědecky podloženými radami.

Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc.,

má dlouholeté zkušenosti z pedagogické práce na Univerzitě Karlově. Zároveň byla řešitelkou a spoluřešitelkou sedmi grantových projektů zabývajících se mechanismy vzniku patofyziologických změn u hematologických onemocnění, schizofrenie, Alzheimerovy nemoci a autismu. Věnuje se též intenzivně vědecko-populární publicistice se zaměřením na biomedicínu.

Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc.,

je profesorem toxikologie na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Pracuje v oboru molekulární biochemie, enzymologie a toxikologie extrémně jedovatých synteticky připravených i přírodních látek a psychofarmak. Ve své vědecké práci se zaměřuje na biochemické mechanismy toxických účinků různých biologicky aktivních látek a léků, zejména v terapii Alzheimerovy nemoci. Zabývá se rovněž působením různých peptidů v procesech učení a paměti.

Obsah

1. Co se přidává do vody a potravin

1.1 Fluoridy v prevenci zubního kazu

1.2 Jak nám škodí hliník

1.3 Nebezpečný aspartam

1.4 Něco málo o medu

1.5 Záludný glutamát

1.6 Margaríny, nebo máslo?

1.7 Cholesterol – strašák, nebo přítel?

1.8 Aféra melamin

1.9 Věda potvrzuje: víno je elixír života

1.10 Energetické nápoje

1.11 Nikotin: jed, nebo lék?

1.12 Nebezpečný muškátový oříšek

1.13 „Éčka“ v potravinách

1.14 Jak a co tedy jíst a pít?

2. Vitaminy

2.1 Denní doporučené dávky (DDD)

2.2 Vitaminy a antioxidanty

2.3 Vitamin C

2.4 Význam vitaminů při snižování hladiny homocysteinu

2.5 Málo známé vitaminy skupiny B

2.6 Vitamin D: Kam nechodí slunce, tam chodí lékař

3. Rizika očkování

3.1 Vývoj očkování v USA a jeho důsledky

3.2 Jak může očkování poškodit děti?

3.3 Očkovací systém v ČR

3.4 Chřipka

3.5 Fakta o Gardasilu (Silgardu) a Cervarixu

3.6 Jak mohou rodiče přispět k bezpečnému očkování dětí?

4. Kosmetika: co nám škodí na kůži i pod kůží

4.1 Jak nám může škodit kosmetika?

4.2 Hliník v deodorantech a opalovacích krémech

4.3 Rtuť ze zubního amalgamu

4.4 Botulotoxin – biologická zbraň, nebo moderní kosmetický přípravek?

4.5 Vlasy – koruna krásy

4.6 Jak může zdraví ženy ovlivnit podprsenka?

4.7 AHA kyseliny v péči o pleť

4.8 Kosmetika ze zahrádek a domácností

5. Domácnost

5.1 Snaha o přílišnou čistotu domácnosti může škodit

5.2 Toxikologická rizika kuchyňského nádobí

5.3 Škodí nám mikrovlnné trouby?

5.4 Spát či nespat na pružinových matracích?

5.5 Proč není radno používat kůru citrusových plodů

5.6 Co musíme pečlivě schovávat před dětmi

6. Toxiny v životním prostředí

6.1 Dioxiny, všudypřítomná hrozba

6.2 Bisfenoly

6.3 Nebezpečí kontaminace rtutí

6.5 Je hliník opravdu pro člověka toxický?

6.5 Jsou GMO hrozbou pro další vývoj Evropy?

6.6 Jak nás ohrožují skleníkové plyny?

7. Hormony

7.1 Oxytocin – hormon lásky, věrnosti a důvěry

7.2 Melatonin – hormon tmy a spánku

7.3 Ženské pohlavní hormony

7.4 Mladým až do smrti?