Výživa ve sportu

416 Kč
Výživa ve sportu
Podnázev: 
Příručka pro sportovní medicínu
ISBN: 
8072623184
Dostupnost: 
vyprodáno
Obvyklá cena: 490 Kč
Sleva: 
15%
Sazba DPH: 
10%
Nakladatel: 
Galén
Vydání: 
1.
Rok vydání: 
2006
Počet stran: 
311
Formát: 
155x225 mm
Poznámka: 

Přeložila MUDr. Zuzana Zafarová

V oblasti vědy zabývající se sportovní výživou došlo během posledních let k fenomenálnímu rozšíření poznatků. Ještě před 30 lety chyběly sportovcům a zdravotníkům pracujícím ve sportovní oblasti i zcela základní informace o možném vztahu mezi příjmem potravy, stavem výživy, kondicí a výkonem při závodu. Během posledních tří dekád laboratorního i praktického výzkumu byla napsána odborná literatura obsahující širokou základnu vědeckých poznatků. Vznikl vědní obor nazvaný sportovní výživa, který slouží jako základ pečlivého plánování jídelníčku a způsobu stravování sportovců v období tréninku s přímým vztahem k výkonu podanému při závodech.

Tato příručka pro sportovní výživu je věnována fyzické zátěži a sportu a vyplývajícím požadavkům na vhodný příjem potravy. Je rozdělena do tří částí. První se zabývá problematikou vztahující se k tréninku s cílem připravit sportovce tak, aby nastoupil na startovní čáru v co nejlepší formě. Každodenní strava musí sportovci zabezpečit energii a živiny potřebné k optimalizaci jeho výkonu během tréninku a poté k rychlé obnově sil.

Druhá část věnovaná výživě při závodech se zabývá vlivy stravy, které vedou k únavě nebo snižují výkon při sportovní činnosti. Řada z nich má vztah k energetické bilanci a hydrataci sportovce. Postupy, které zabraňují narušení energetické a vodní rovnováhy sportovní aktivitou, mohou omezit nebo oddálit nástup únavy, a tak zlepšit podaný výkon. Tyto strategie lze uplatňovat před, během i po závodu.

Závěrečná, třetí část představuje praktickou stránku výživy sportovců a zaměřuje se na způsoby, jak lze vědecké poznatky převést do způsobu stravování a sestavení jídelníčku. Obsahuje i některá z ožehavých témat současného sportu - změnu stavby těla nebo užívání doplňků výživy k optimalizaci výkonu. Zpracováno je rovněž téma specifických potřeb u různých skupin populace nebo v různých podmínkách prostředí.

Obsah:

Seznam spoluautorů

Předmluva MOV

Úvod

Část I.

1. Požadavky na výživu při tréninku

1.1. Tělesná zátěž a energetická potřeba

1.2. Živiny využívané při zátěži: sacharidy a tuky

1.3. Potřeba bílkovin a aminokyselin u sportovců

1.4. Mikroživiny: vitaminy a minerály

1.5. Tekutiny a elektrolyty

1.6. Alkohol a sport

Část II.

2. Výživa při soutěži

2.1. Příprava na soutěž

2.2. Jídlo a pití při soutěži

2.3. Zotavení po soutěži

Část III.

3. Výživa sportovců v praxi

3.1. Hodnocení nutričního stavu a nároků

3.2. Změna tělesné hmotnosti a složení těla

3.3. Doplňky stravy a podpora svalové činnosti

3.4. Praktické postupy pro dosažení nutričních cílů

3.5. Jak správně jíst na cestách

3.6. Strategie stravování pro specifické skupiny sportovců

3.7. Postupy při specifických podmínkách prostředí: horko

Zkratky

Rejstřík